Trapplagningar

En skadad trappa kan både vara en ren fara för den som går upp eller ner för den, men det är också synd och skam med skadade trappor för den som bara vilar sina ögon på den. Oavsett om det rör sig om en vattenskada, sprucken betong eller ett slitet räcke är det aldrig vackert och ett väl underhållet hus bör också ha en likvärdig trappa. I den här texten kan du läsa några tips om hur man undviker skador på sin trappa.

En trappas värde

Ordet trapplagningar kan låta både oviktigt och tråkigt i de flestas öron men faktum är att en trapplagning kan vara precis vad som kommer behövas om man inte är försiktig. Hur bra kunskap har du egentligen på hur en trappa ska underhållas? Många husägare har någorlunda kunskap om fönster, ytterdörrar, altan och vattenledningar, men trappan tycks ofta hamna i kläm, trots att den är minst lika viktig. Vad händer egentligen om en trappa kollapsar? Någon skulle självklart kunna fara illa och då är det du som husägare som är ersättningsskyldig. Det har hänt förr och det kommer hända igen så låt oss undvika att det händer i ditt hem.

Tips varje husägare borde känna till

En del trappor är konstruerade på ett sätt som gör att man aldrig behöver oroa sig för trapplagningar, men i dessa fall kan det ändå vara av intresse att veta hur man behandlar den på bästa sätt. Trappan bör tvättas med ljummet vatten och någon form av rengöringsmedel. Hör efter i butiken om du är osäker på vilket medel du ska använda. Fel rengöringsmedel kan nämligen skada eventuell fogmassa. Vid mindre skador kan trappans färg återupprättas med hjälp av ett lager ny färg. Om trappan däremot har djupare skador måste ytan slipas och därefter behandlas med täckfärg.

Men det är fler sinnen än synen som njuter av en trappa i gott skick, nämligen hörseln. För vad är väl värre än en trappa som knarrar? Trappknarr fungerar till en början men det snabbt bli ett irritationsmoment. När ett trappsteg knarrar beror det på att det finns ett glapp i steget. Lokalisera glappet, spruta in lim, fyll sprickan med en tunn kloss av samma träslag som trappan är tillverkad i. Din knarrade trappa är numera ett minne blott.

För trappan i tiden

Om du trodde att kunskapen om hur man tar hand om en trappa var onödig innan, har du förhoppningsvis tänkt om en aning efter att ha läst den här texten. Det finns alltid tid och anledning att behandla en trappa med största respekt, om inte annat för gästerna som kommer tappa hakan och fråga dig om dina knep samt hur du gör för att hålla den i så bra skick. Dela med dig av din kunskap om trapplagningar, det kommer garanterat att bli uppskattat.